facebook instagram pinterest

Deser truskawkowo-czekoladowy z bitą śmietaną kokosową (paleo)

Deser truskawkowo-czekoladowy z bitą śmietaną kokosową (paleo)

Ten deser jest doskonałym przykładem, że czasami to najprostsze rozwiązania są najlepsze. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, zawiera zdrowe i naturalne składniki i uwierzcie mi, po prostu rozpływa się w ustach. Doskonały na ciepłe dni, orzeźwia i przesadnie nie zasładza.

Świetnie sprawdzi się również, gdy mamy gości, bo kto nie lubi połączenia truskawi z czekoladą i bitą śmietaną? I jeśli nie mamy ochoty, nie musimy tłumaczyć że śmietana jest z kokosa 😉 (a ciocie Krysie będą się cieszyły, że przygotowaliśmy wypasiony deser i że “nie jesteśmy na żadnej diecie odchudzającej jak to młodzież w dzisiejszych czasach”).

 

Przepis na deser z truskawkami, czekoladą i bitą śmietaną kokosową
(paleo, wegański):

porcja: 4 os.     czas: 20 min + chłodzenie

 

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 85%)
  • 300 g śmietanki kokosowej*
  • kilka łyżek mleka kokosowego, opcjonalnie wody
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy

 

Przygotowanie:

Czekoladę  z dodatkiem kilku łyżek mleka kokosowego lub wody rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy z ognia, dodajemy miód i mieszamy, gdy lekko ostygnie, wkładamy do lodówki na czas przygotowania śmietanki i truskawek.

Śmietankę ( którą przed użyciem musimy dobrze schłodzić w lodówce) ubijamy mikserem na małych obrotach na puszystą masę. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i rozgniatamy widelcem, tak aby uzyskać konsystencję musu z kawałkami owoców. Nakładamy je na dno przygotowanych pucharków, przykrywamy warstwą bitej śmietany, następnie polewamy schłodzoną czekoladą (czekolada nie może być ciepła, bo rozwarstwi śmietankę, jeśli nie zdążyłaby jeszcze nam ostygnąć, na czas oczekiwania wkładamy pucharki z truskawkami i kokosem do lodówki).

Gotowy deser wkładamy do lodówki na godzinę. Jeśli chcemy podać go na następny dzień, najlepiej wyjąć go  lodówki kilkanaście minut wcześniej, aby zdążył zelżeć. Smacznego!

 

*Możemy kupić gotową już śmietankę w puszcze lub użyć mleka kokosowego – śmietanka sama oddzieli się gdy włożymy ją na jakiś czas do lodówki. Takie mleko musi mieć jednak czysty skład, tylko kokos i woda, mleko z dodatkami takie jak zagęstniki nie oddzieli się od śmietanki.

 

 

(Visited 274 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *