facebook instagram pinterest

Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado

Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado

Sałatki są idealne na wiosnę i lato, ciepłe dni same proszą się o coś lżejszego i niekoniecznie gorącego, a ponadto sałatki są tak proste i szybkie w przygotowaniu. Dzisiejsza propozycja z kurczakiem, boczkiem i awokado to świetny pomysł na lunch do pracy; mięso, warzywa, dobre tłuszcze, no i nie trzeba niczego odgrzewać w mikrofalówce 🙂

 

Przepis na sałatkę z kurczakiem, bekonem i awokado:

porcja: 2 os.     czas: 10 min

Składniki:

  • 2 garście dowolnej sałaty
  • 150-200 g piersi z kurczaka
  • 6 plastrów boczku
  • 1 małe awokado
  • 2 małe lub 1 duży pomidor (najlepiej malinowy)
  • 6 pomidorków suszonych
  • sól, pieprz
  • masło klarowane, smalec lub olej kokosowy do smażenia kurczaka
  • Posypka:
    1 łyżka pestek dyni
    1 łyżka pestek słonecznika
    1 łyżka siemienia lnianego
  • Dressing:
    2 łyżki oliwy extra virgin
    1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
    1 łyżeczka miodu
    sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Myjemy warzywa, sałatę rwiemy i układamy na talerzach, awokado, pomidory malinowe i suszone kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy i smażymy na średnim ogniu; dorzucamy do warzyw. Przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym i podsmażamy pokrojone plastry boczku (krótko, z obu stron). Dodajemy do sałatki.

Sałatke posypujemy dynią, słonecznikiem i lnem oraz polewamy przygotowanym dressingiem. Jeśli zabieramy sałatke do pracy, dressing najlepiej wlać do małego słoiczka i polać sałatkę przed samym zjedzeniem. Smacznego!

 

(Visited 78 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *