facebook instagram pinterest

Frappuccino kokosowe (bez nabiału)

Frappuccino kokosowe (bez nabiału)

Zwykle mój dzień zaczynam od filiżanki świeżo zaparzonej kawy z mlekiem kokosowym. I tak też zaczęłam ten weekend, a jako że był piękny i ciepły, poranek, pomyślałam, że czemu nie zrobić sobie tej samej kawy w wersji na zimno? Ostatni raz kawę mrożoną z mlekiem piłam kilka lat temu i kojarzyła mi się właśnie z latem, słońcem, nawet nie wiem dlaczego nie wpadłam na to, że teraz mogę sobie zrobić jeszcze fajniejszą wersję bo na mleku kokosowym. Dodałam więc kostki lodu, spieniłam mleko, no i wyszło mi frappe kokosowe, przepyszne, orzeźwiające i kremowe, no i z pianką. I smakuje mi dużo bardziej niż to ze zwyczajnym mlekiem (o większej zdrowotności już nie wspominając). Jeśli jeszcze nie piliście, spróbujcie koniecznie 🙂

 

Przepis na mrożoną kawę z mlekiem kokosowym – frappuccino kokosowe
(bez nabiału, paleo, wegańska):

porcja: 1 os.     czas: 5 min

Składniki:

  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • kilka kostek lodu
  • 1 łyżeczka miodu (lub dowolnego syropu lub cukru kokosowego)
  • opcjonalnie: szczypta kakao

 

Przygotowanie:

Kawę wlewamy do szklanki/buteleczki, słodzimy i wrzucamy kostki lodu. Mleko kokosowe spieniamy mikserem bądź wlewamy do czystego słoiczka i energicznie potrząsamy, w ten sposób wytworzy się kokosowa pianka. Posypujemy kakao.

Smacznego!

 

(Visited 116 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *