facebook instagram pinterest

Pulled beef, szarpana wołowina

Pulled beef, szarpana wołowina

Kiedy byłam młodsza nie jadłam prawie w ogóle czerwonego mięsa, bo mi nie smakowało. Dzisiaj wiem, że to nie była kwestia mięsa lecz jego przyrządzenia i kiedy sama nauczyłam się fajnie obrabiać czerwone mięso, zaczęłam ponownie po nie sięgać . Pulled beef to jedno z najlepszych według mnie wołowych dań. Przyrządzam je w wolnowarze (slowcookerze) czyli cudownym i prostym urządzeniu do wolnego pieczenia.

Poniższe danie  można przygotować również w tradycyjnym piekarniku, ale polecam każdemu kupno wolnowaru, ja swój kupiłam na allegro za 120 zł i śmiga jak należy. A slowcooker ma jak dla nie chyba same zalety, jest bezpieczny, oszczędza prąd, a wolnopieczone mięsa są zwykle dużo smaczniejsze, bardziej soczyste i delikatne 🙂

Poniższe danie podałam ze spaghetti z cukinii, które świetnie skomponowało się z wołowiną, ale można oczywiście dobrać inne dodatki.

 

Przepis na pulled beef (wołowinę szarpaną) z makaronem z cukini:

porcja: 4 os.     czas: 15 min. + marynowanie + pieczenie

Składniki:

  • 1  kg mięsa z łopatki wołowej
  • 2 cukinie

Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 3 łyżeczki soli (himalajskiej/morskiej/kłodawskiej)
  • 2 łyżeczki  papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 ząbej czosnku (przeciśniętego przez praskę)

 

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy pokrojone w kilka kawałków mięso. Wkładamy do naczynia wolnowaru lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc.

Po tym czasie ustawiamy wolnowar na 8 godz. w trybie low. Jeśli nie mamy wolnowaru, wstawiamy zamknięte naczynie żaroodporne do piekarnika nastawionego na 90 st. i pieczemy 6 godz.

Kiedy mięso będzie juz gotowe, odkrywamy wolnowar (lub wyciagamy naczynie z piekarnika i otwieramy) i ostrożnie, używając dwóch widelców, szarpiemy mięso. Nie powinno być z tym problemu, mięso powinno się samo z łatwościa rozpadać. Tak porwane kawałki zostawiamy w powstałym z marynaty sosie  (tym momencie można dodać do wolnowaru/naczynia również spaghetti z cukini –tutaj przepis- i wymieszać z mięsem i sosem. Makaron możemy podać też później obok mięsa, np. jeśli mamy gości i zależy nam na tym, żeby danie wyglądało bardziej estetycznie 😉 ) Przykrywamy wolnowar/naczynie i pieczemy kolejne 10 min.

Tak przyrządzoną wołowinę, jeśli nie z makaronem z cukinii, możemy podać z innym dowolnym dodatkiem warzywnym, frytkami warzywnymi, kolendrą, ryżem, a nawet zwinięte we wrapa np. z rukolą. Za każdym razem smakuje wyśmienicie 🙂 Smacznego!

 

(Visited 864 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *