facebook instagram pinterest

Kurczak po tajsku z ryżem, brokułami i marchewką

Kurczak po tajsku z ryżem, brokułami i marchewką

Wspominałam już przy okazji przepisu na curry z kurczakiem, że bardzo lubię aromatyczne dania w tajskim stylu. Poniższa propozycja to kolejny pomysł na zdrowy, aromatyczny i rozgrzewający posiłek. Prosty, smaczny i szybki pomysł obiad czy lunch do pracy 🙂

 

Przepis na kurczaka z ryżem, brokułami i marchewką:

porcja: 2 os.     czas: 15 min.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 500 g brokuła
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • 1 łyżka imbiru (suszonego lub świeżo startego)
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Ryż płuczemyj na sitku i zalewamy 1,25 szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmujemy garnek z ognia, odkrywamy, mieszamy ryż widelcem. Odstawiamy na bok.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Odcinamy korzeń brokuła i dzielimy różyczki na mniejsze części.  Obieramy marchewkę i kroimy ją w słupki.

Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy kurczaka, chwilę podsmażamy, dodajemy brokuł i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu.

Do zawartości patelni dodajemy mleko kokosowe, sos sojowy, imbir i chili i mieszamy aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną. Dosalamy według uznania (uwaga, sos sojowy już sam w sobie jest bardzo słony).

Danie nakładamy na talerzach obok ryżu i posypujemy sezamem. Smacznego!

 

(Visited 235 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *