facebook instagram pinterest

Placuszki z cukinii na mące gryczanej (bezglutenowe)

Placuszki z cukinii na mące gryczanej (bezglutenowe)

Placuszki to nieskończone pole do popisu i eksperymentów w kuchni, gdyż można je przygotować z wielu warzyw, owoców, mąk, dodatków; na słono, na słodko, jako śniadanie czy kolację. Placuszki z cukinii robiłam już wiele razy i próbowałam ich z różnymi mąkami bezglutenowymi, ale z mąką gryczaną komponują się najlepiej, nie rozpadają się i łatwo się smażą. Z tego powodu można je potraktować nawet jak kromki chleba, posmarować jakąś pastą i spakować na wynos. No i są po prostu pyszne, lekkie i delikatne w smaku 🙂

 

Przepis na placuszki z cukinii na mące gryczanej
(bez glutenu, bez nabiału):

porcja: 8-10 szt.     czas: 20 min.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 jajka
  • 150 g mąki gryczanej (ok 1 szklanki/ 10 łyżek)
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • dodatki (jak na zdjęciu): guacamole, oliwki, świeża bazylia

 

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach, następnie blendujemy i przelewamy na sitko, odciskając nadmiar wody. W misce rozbijamy jaja i łączymy z cukinią, solimy i pieprzymy. Dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy do uzyskania gęstej, budyniowej masy.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i formujemy małe, niezbyt grube placuszki i smażymy na złocisto z obu stron (pamiętajmy aby nakładać olej/masło przed smażeniem każdej kolejnej porcji placuszków).

Przygotowujemy ulubione dodatki (lub zjadamy solo 🙂 ). Moja propozycja to guacamole, oliwki i świeża bazylia, ale placuszki świetnie komponują się z wieloma innymi dodatkami na słono. Smacznego!

 

(Visited 661 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Placuszki z cukinii na mące gryczanej (bezglutenowe)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *