facebook instagram pinterest

Muffinki bananowe z porzeczkami (bez glutenu, paleo)

Muffinki bananowe z porzeczkami (bez glutenu, paleo)

Muffinki bananowo-kokosowe z porzeczkami to jedne z moich ulubionych oraz prostszych w wykonaniu słodkości. Są idealne do zabrania na wynos na przekąskę czy na śniadanie. U mnie królują właśnie w wersji śniadaniowej, gdy wiem, że np. pierwszy posiłek zjem dopiero w pracy. Szczerze je uwielbiam, są syte i odżywcze; słodycz banana doskonale przełamują kwaśne porzeczki. Koniecznie musicie je wypróbować, tym bardziej, że są szalenie proste w przygotowaniu.

 

Przepis na bananowo-kokosowe muffiny z porzeczkami
(bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału, bez cukru)

porcja: 9 szt.     czas: 10 min. + 40 min

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 4 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki
  • duża garść porzeczek (sprawdzą się też jagody)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (lub bg proszku do pieczenia bio)

 

Przygotowanie:

Jajka blendujemy z bananem i mlekiem kokosowym, następnie dodajemy przesiane mąki i sodę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy na muffiny. Porzeczki zanurzamy w muffinkach tak, aby kilka znalazło się na wierzchu.

Pieczemy w 180 st. ok. 30 min, aż muffinki mocno się zarumienią. Smacznego! 🙂

 

 

Wskazówki:

Z podanych proporcji wychodzi 9 muffinów standardowej wielkości.

Ja nie dodaję już żadnych dosładzaczy, uważam, że muffiny są wystarczająco słodkie od dojrzałego banana. Ale jeśli komuś zależy na większej słodyczy, może je dosłodzić np. miodem.

 

 

 

(Visited 304 times, 1 visits today)


4 thoughts on “Muffinki bananowe z porzeczkami (bez glutenu, paleo)”

    • Cześć Gosia, rzeczywiście mleko umknęło mi w opisie, już poprawione, dzięki 🙂 Miksujemy razem z jajkiem i bananem. Mleko ne musi być prosto z lodówki, zwykłe mleczko kokosowe o czystym składzie (jeśli się rozwarstwi w lodówce to raczej polecam wymieszać część stałą i wodnistą, żeby było płynne, nie tylko śmietanka). Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *