facebook instagram pinterest

Kurczak ze szparagami, boczkiem i cukinią w sosie ziołowym

Kurczak ze szparagami, boczkiem i cukinią w sosie ziołowym

Sezon na szparagi zaczął się już pełną parą. Trwa tylko do końca czerwca, warto więc skorzystać z dostępności tych wartościowych warzyw, zarówno ze względu na smak i wysokie wartości odżywcze: szparagi zawierają witaminy A, C, E, K, B6, kwas foliowy, żelazo, miedź, wapń oraz błonnik. Zachęcam do wypróbowania szparagów w poniższym, aromatycznym daniu 🙂

 

Przepis na kurczaka ze szparagami w sosie ziołowym:

dieta: bez glutenu, bez nabiału, samuraj, paleo
porcja: 2 os.     czas: 25 min.

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 6 plastrów boczku
  • pęczek szparagów (dowolnego koloru, ja użyłam białych)
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka domowego bulionu
  • 2 łyżki mąki jaglanej (lub gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej)

 

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i kroimy na ok 3 cm kawałki. Wrzucamy je do gotującej się wody na 3-4 minuty, odcedzamy.

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.

Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy na średnim ogniu cebulę i czosnek. Dodajemy kurczaka i również chwilę podsmażamy.

Myjemy i kroimy cukinię na półplastry i razem ze szparagami dodajemy je do patelni. Wlewamy pół szklanki bulionu i dusimy. Do pozostałej połowy bulionu dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy, aby uniknąć grudek. Dodajemy całość do patelni i dusimy sos na wolnym ogniu, często mieszając, aż odpowiednio zgęstnieje. Dorzucamy oregano, dobrze dosalamy i dopieprzamy.

Na drugiej patelni podsmażamy krótko plastry boczku po jednej i po drugiej stronie. Dodajemy je do zawartości pierwszej patelni. Danie podajemy jeszcze gorące, możemy posypać je świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi ziołami.

 

(Visited 119 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *