facebook instagram pinterest

Wrapy gryczane (bezglutenowe)

Wrapy gryczane (bezglutenowe)

Kto nie lubi różnego rodzaju wrapów, tortilli, naleśników, w które można zawinąć ulubione dodatki oraz łatwo zabrać je na wynos lub w podróż? Takie cuda można łatwo stworzyć nie tylko za pomocą tradycyjnej mąki pszennej. Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję na wrapy gryczane, które są naprawdę proste w przygotowaniu. Mąka gryczana, mimo że nie zawiera glutenu, ładnie skleja ciasto i nie rozpada się, sprawdza się więc idealnie w roli wyrobów “naleśnikowych”. Nie ma też obawy, że gryka będzie dominować smakiem, bo typowo gryczanego posmaku prawie w ogóle nie czuć. Zresztą, koniecznie spróbujcie sami, szczególnie, że mąka gryczana jest już coraz bardziej dostępna i niedroga, a duuuużo bardziej odżywcza od pszennej 🙂

Poniżej znajdziecie propozycję nadzienia na słono, ale możecie wykorzystać  swoje ulubione dodatki i przygotować je zarówno na słodko jak i słono.

 

Przepis na wrapy gryczane
(bez glutenu, bez mleka):

porcja: 5-6 szt.     czas: 15 min.

Składniki:

Wrapy:
– 160 g mąki gryczanej (u mnie jeden kubek)
– 2 jajka
– 300 ml wody
– szczypta soli
– olej kokosowy do smażenia

Nadzienie:
– sałata masłowa
– szynka parmeńska (lub plastry boczku)
– pomidorki koktajlowe
– pomidory suszone
– pasta z awokado (awokado + ząbek czosnku + łyżka oliwy + sól + pieprz)
– szczypiorek

 

Przygotowanie:

Wbijamy jaja do miski, wlewamy wodę i przesiewamy mąkę, miksujemy. Ciasto powinno tak samo “lejące” jak to na zwykłe naleśniki, gdyby było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażymy na rozgrzanym oleju (oleju dodajemy na patelnię przed smażeniem każdej porcji).

Wrapy smarujemy pastą z awokado, nakładamy liście sałaty, szynkę, pomidorki, szczypiorek i zawijamy. Możemy zawinąć w folię aluminiową i wziąć następnego dnia do pracy, szkoły czy podróż, gdyż świetnie smakują zarówno na zimno jak i ciepło.

Inne propozycje podania:
– sałata, mięso z kurczaka, ogórek kiszony, sos musztardowo-miodowy
– jajko na twardo, roszponka, awokado, oliwki, sos pomidorowy

(Visited 146 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Wrapy gryczane (bezglutenowe)”

    • Cześć Dorota, spokojnie możesz spróbować z ryżową czy kasztanową (ale ta jest już bardziej słodka), myślę, że z jaglaną w tych proporcjach też powinny wyjść 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *