facebook instagram pinterest

Wątróbka z porem na sałacie z sosem musztardowo-miodowym

Wątróbka z porem na sałacie z sosem musztardowo-miodowym

Wątróbka oraz inne podroby to zdecydowanie niedoceniony i zbyt rzadki składnik naszej współczesnej diety. Wielu osobom podobno nie smakuje, mimo że jej smak może bardzo dużo zależeć od sposobu przyrządzania i od pochodzenia (drobiowa/wołowa/cielęca, itp). Jeszcze do niedawna też sądziłam, że sama sobie nie przygotuję takiego “rarytasu”, aż spróbowałam gęsiej wątróbki w jednej restauracji. Była dużo delikatniejsza niż wątróbka, którą źle wspominałam z dzieciństwa, fajnie podana i naprawdę mi posmakowała. Podobnie smakuje cielęca, którą wykorzystałam w moim przepisie. Towarzystwo pora i sosu musztardowo-miodowego nadaje jej zupełnie nowy posmak 🙂

Dlaczego warto jeść wątróbkę przynajmniej raz w tygodniu? Jest ona naturalną multiwitaminą, zawiera całą gamę witamin i minerałów, m.in: A, C, komplet B, żelazo, cynk, miedź, kwas foliowy,  koenzym Q10, i to w dużych, dobrze przyswajalnych dawkach. Dodatkowo, jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego poleca się ją też w diecie sportowców. A przy okazji jest naprawdę tania, za kilogram wątroby cielęcej z dobrego źródła zapłaciłam 15 zł.

Panuje niestety mit, że w wątrobie osadzają się toksyny. Nie jest to prawda, bo wątroba to narząd filtrujący, a nie magazynujący toksyny. Gdyby naprawdę miała je gromadzić, szybko przestałaby funkcjonować, i padłaby jak przeładowana bateria. Jedzmy więc wątróbkę na zdrowie 🙂

 

Przepis na wątróbkę z porem z sosem musztardowo-miodowym

porcja: 2 os     czas: 15 min.

Składniki:

  • 200 g wątróbki cielęcej
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście liści sałaty masłowej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść orzechów włoskich
  • masło lub smalec do smażenia
  • pieprz, sól
  • dressing: po łyżce oliwy, miodu i musztardy

 

Przygotowanie:

Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Myjemy i siekamy białą część poru. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, por, oraz przyprawioną solą i pieprzem wątróbkę i smażymy od czasu do czasu mieszając.

Sałatę i pomidorki myjemy i rwiemy/kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu. Nakładamy usmażone por i wątróbkę. Oliwę, musztardę i miód mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę. Posypujemy orzechami włoskimi i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

 

 

 

(Visited 68 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *