facebook instagram pinterest

Pieczone frytki z batata, selera i pietruszki

Pieczone frytki z batata, selera i pietruszki

Bardzo lubię pieczone ziemniaczki i domowe frytki. No dobra, niedomowe też, ale takich staram się nie jeść 😉 Ostatnio miałam właśnie taką zachciankę, a ponieważ w domu nie było zwykłych ziemniaków, padło na batata, z których zawsze wychodziły pyszne frytki i talarki. Ale postanowiłam poeksperymentować, i dorzuciłam jeszcze pół selera, i kawałek korzenia pietruszki które akurat zalegały mi w lodówce. Frytki wyszły zaskakująco pyszne, postanowiłam więc wrzucić je na bloga.

Możecie oczywiście użyć też innych warzyw, również zwykłych ziemniaków, marchewki, lub dać same bataty. W poniższym przepisie podaję proporcje na mój aktualnie ulubiony skład.

Przepis na pieczone frytki warzywne

porcja: 2 os.     czas: 10 min. +30 min

Składniki:

  • 1 duży batat lub 2 małe
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka dowolnych przypraw, ja użyłam mieszankę papryki, czosnku, kolendry i majeranku

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Warzywa obieramy i tniemy na słupki. Oliwę wlewamy do rondelka, wsypujemy wszystkie przyprawy i wrzucamy kolejno słupki warzywne obtaczając je dobrze w oleju i przyprawach. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok 25-30 min. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dania głównego czy nawet sałatki. Jest to również dobry pomysł, aby przemycić dzieciom niejadkom porcję warzyw 😉

 

(Visited 272 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *