facebook instagram pinterest

Żólte curry z mango i kurczakiem

Żólte curry z mango i kurczakiem

Lubię posiłki bazujące na kuchni tajskiej. Są pikantne, rozgrzewające, opierają się na aromatycznych składnikach, takich jak: imbir, kurkuma, kolendra, czosnek, limonka, trawa cytrynowa, chilli, mleko kokosowe. Dodatkowo, kuchnia nie bazuje ani na glutenie ani na nabiale, dlatego w swojej kuchni często tworzę coś w tajskim stylu. Poniższy przepis jest zdecydowanie ulubionym daniem zarówno moim jak i mojego chłopaka. Często przygotowujemy je razem do pracy i nie sądzę, żeby nam się szybko znudziło, bo jest pyszne, aromatyczne i sycące.  Dodatkowo, muszę nieskromnie przyznać że danie dostało już niejeden komplement zarówno w rodzinie jak i od znajomych w pracy 🙂

Ten posiłek spokojnie można nazwać superfoodem, bo ma w sobie tyle wartościowych składników odżywczych. Imbir, kurkuma i czosnek działają rozgrzewająco, przeciwzapalnie, antywirusowo, przeciwbólowo. Cukinia, papryka, marchewka i mango to duża dawka witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika. Również mleko kokosowe nie ustępuje miejsca właściwościami odżywczymi, oprócz zawartości witamin, minerałów, wartościowych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, można wymienić jego właściwości właściwości antywirusowe i przeciwgrzybiczne (pamiętajmy jednak, by wybrać mleko kokosowe z czystym składem – tylko woda i kokos).

 

Przepis na curry z kurczakiem, mango i mlekiem kokosowym

porcja: 2 os.     czas: 25 min.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka (wiejskiego/z wolnego wybiegu)
  • 2 cukinie
  • 2 papryki, np. czerwona i żółta
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • sok z 1/4 limonki (ew. cytryny)

Sos:

  • 1/2 dużego mango
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczkiimbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki żółtej pasty curry*
  • kilka szczypt soli

*Bez tej pasty curry również nam wyjdzie, ale nie polecam omijać tego składnika, bo nadaje świetny akcent i podkręca smak. Pastę curry dostaniecie w dużych supermarketach w dziale kuchni azjatyckiej czy w Kuchniach Świata. Pasta jest bardzo ostra (chociaż żółta jest akurat najłagodniejszą pastą curry) nie zachęcam więc dodawać więcej niż w przepisie, chyba, że na własne ryzyko 😉

 

Przygotowanie:

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim krótko przeciśniety przez praskę czosnek. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy i smażymy na średnim ogniu. W międzyczasie kroimy cukinię i paprykę i dodajemy do kurczaka. Podsmażamy jeszcze chwilę, aby mięso było już gotowe, ale warzywa jeszcze nie zmiękły. Obieraczką do warzyw tniemy marchewkę na paski i  dorzucamy do patelni. Zmniejszamy ogień do minimum i przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki sosu wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do zawartości patelni i mieszamy. Zwiększamy ogień i mieszając smażymy przez kolejne kilka chwil, aż sos nieco zgęstnieje i połączy się ze wszystkimi składnikami. Zdejmujemy z ognia i skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny.

Danie można podać z kolendrą (na zdjęciu) lub ryżem jaśminowym. Smacznego!

 

(Visited 182 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Żólte curry z mango i kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *