facebook instagram pinterest

Naturalny mus czekoladowy bez dosładzaczy (paleo, wegański)

Naturalny mus czekoladowy bez dosładzaczy (paleo, wegański)

Przyznaję, że kiedy byłam młodsza nie przepadałam ani za czekoladą ani za słodyczami,  bo te, z którymi miałam styczność były sklepowe, pełne cukru i sztucznego smaku. Chyba miałam szczęście, że nigdy przesadnie nie ciągnęło mnie do bardzo słodkiego i wybierałam bardziej naturalne smaki, bo tak zostało mi do dzisiaj 🙂

Poniższy mus czekoladowy jak najbardziej wpisuje się w definicję naturalnie słodkiego, ale jest wystarczająco słodki i czekoladowy, aby przypaść do gustu praktycznie każdemu. Dodatkowym plusem jest to, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawiera tylko cztery składniki.

 

Przepis na prosty mus czekoladowy
(paleo, wegański, bez cukru)

porcja: 2 os.     czas: 5 min.

Składniki:

  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej lub 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 3-4 łyżeczki kakao (w zależności jak mocno czekoladowy smak chcecie osiągnąć)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. Mus można wykorzystać od razu, ale najlepiej smakuje schłodzony przed podaniem. W upalne dni można schłodzić nawet w zamrażalniku i podawać bardzo zimny.

Mus można podawać solo, jako deser z wybranymi dodatkami (na zdjęciu u góry z żurawiną i orzechami) lub jako dodatek do naleśników, ciast, muffinek. Bardzo polecam z naleśnikami kokosowymi. Pycha!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 85 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *