facebook instagram pinterest

Omlet z pomidorkami, szpinakiem i chorizo

Omlet z pomidorkami, szpinakiem i chorizo

Jajka zdecydowanie wiodą prym w moim menu śniadaniowym. Sycą mnie na długo, a dodatkowo nigdy mi się nie nudzą, bo można je łączyć dosłownie ze wszystkim i podawać zarówno na słodko jak i na słono. Poniższe połączenie jajek, aromatycznych warzyw i pikanterii kiełbasy chorizo to doskonała propozycja dla wszystkich osób ceniących sobie wyraziste, słone smaki.

Dwa słowa o chorizo. Jest to jedna moich ulubionych kiełbas, ma bardzo dobry skład i konkretny, pikantny smak. O dziwo można ją dostać nawet w Biedronce 🙂 jeśli jednak chcecie użyć innej kiełbasy, polecam dodać do masy jajecznej dwie szczypty ostrej papryki.

Przepis na omlet z pomidorkami, szpinakiem i chorizo

porcja: 1 os.     czas: 10 min.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2-3 pomidory suszone
  • mała garstka szpinaku
  • ok. 10 plasterków chorizo
  • masło lub oliwa do smażenia
  • pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a chorizo na plasterki. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy umyte liście szpinaku, chwilę podduszamy. Wbijamy jajka do miski i ubijamy chwilę, aby zwiększyły swoją objętość. Wrzucamy na patelnię chorizo i suszone pomidory i wlewamy masę jajeczną. Na końcu dorzucamy pomidorki koktajlowe (brzuszkiem do góry). Pieprzymy i solimy.

Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Tak smażymy kolejne kilka minut, aż wierzch zupełnie się zetnie. Możemy podać dodatkowo z liśćmi sałaty lub pokrojoną, świeżą papryką. Smacznego!

 

(Visited 87 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *