facebook instagram pinterest

Makaron warzywny

Makaron warzywny

Nie ma chyba takiej potrawy, której nie można zrobić z warzyw. Bogactwo smaków, kolorów, kształtów i struktur pozwala wykorzystywać je na surowo, duszone, pieczone blanszowane, kiszone; w sałatkach, zupach, koktajlach, ciastach, tartach, pieczeniach… oraz jako makaron! Taki makaron z powodzeniem zastąpi zbożowy, a przy tym jest dużo dużo zdrowszy, lżejszy i bogatszy w witaminy i minerały.

Moje dwie ulubione wersje to spaghetti z cukinii i tagliatelle a marchewki, ale możecie użyć z powodzeniem też innych warzyw o podłużnym kształcie, np. pietruszki, ogórka, białej rzodkwi.

Do zrobienia spaghetti potrzebujemy specjalnej temperówki do warzyw, ja swoją kupiłam na allegro za mniej niż 10 zł. Tagliatelle robimy natomiast za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Warto wyposażyć się w te dwa, małe dodatki kuchenne, bo niewielkim kosztem możecie wyczarować nowe, interesujące dania, które przy okazji pięknie prezentują się na talerzu.

Przepis na makaron warzywny
(spaghetti z cukinii i tagliatelle z marchewki):

porcja: 2 os.     czas: 5 min.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 cukinia

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i osuszamy (nie obieramy) i używając temperówki  do warzyw “temperujemy” do samego końca uzyskując długie spaghetti. Marchewkę obieramy i używając obieraczki do warzyw, tniemy na długie wstążki.

Możemy przygotować również odwrotnie, marchewkowe spaghetti i cukiniowe tagliatelle, albo połączyć oba warzywa. Generalnie zupełna dowolność. Tak przygotowany makaron stanowi świetny dodatek lub bazę do dania głównego, dobrze smakuje zarówno na surowo jak podsmażony.

Smacznego!

(Visited 105 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *