facebook instagram pinterest

Bakłażan nadziewany kaszą gryczaną i chorizo

Bakłażan nadziewany kaszą gryczaną i chorizo

Lubię momenty, gdy w kuchni uda mi się wyczarować fajne danie “z niczego”. Rzadko zdarza mi się nie mieć zapasów jedzenia, ale akurat miałam taki dzień gdy moja lodówka ziała pustkami, a obiad trzeba było zjeść 😉 i postanowiłam wykorzystać wszystkie “resztki”, które znalazłam – ostatnie liście szpinaku, kilka pomidorów suszonych, ostatnia szklanka kaszy gryczanej, kawałek chorizo i jedyne duże warzywko, które miałam, czyli bakłażan. Obiad wyszedł na tyle udany, smaczny i ładnie się prezentował, że postanowiłam podzielić się nim z Wami na blogu.

 

Przepis na bakłażan zapiekany z kaszą gryczaną, chorizo, szpinakiem i suszonymi pomidorami

porcja: 1-2 os.     czas: 50 min.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 6 łyżek kaszy gryczanej
  • kilka sztuk pomidorów suszonych
  • garstka szpinaku
  • ok. 10cm kawałek chorizo (może być też inna pikantna kiełbasa z dobrym składem)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki papryki w proszku (ostrej lub słodkiej)
  • łyżka oliwy

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Bakłażan myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Wnętrze nacinamy w kratkę, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 5-10- min. Kiedy piekarnik się nagrzeje, układamy bakłażan na kratce i pieczemy 20 min.

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku, zalewamy wodą i gotujemy. Pomidorki i chorizo kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy ugotowaną kaszę, oliwę, koncentrat, sól, pieprz, paprykę i łączymy ze sobą.

Bakłażan wyjmujemy z piekarnika, przy czym piekarnik zostawiamy włączony. Wydrążamy miąższ i połowę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty przygotowanych wcześniej składników. Drugą połowę miąższu możemy wykorzystać do innego dania, np. gulaszu. Na wydrążonych połówkach bakłażana układamy umyte liście szpinaku a następnie przygotowaną mieszankę kaszy z dodatkami. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 min.

Danie smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Smacznego!

 

(Visited 31 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *